Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014

10 low tech και... φθηνοί τρόποι να ζεσταθείτε.Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και οι περισσότεροι κοιτάμε με αγωνία το θερμόμετρο: αν πέσει, θα αρχίσει να ανεβαίνει ο λογαριασμός της θέρμανσης.
Όμως, δεν είναι ανάγκη να συμβεί αυτό. Αρκετά συχνά οι τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας απαιτούν ακριβές εγκαταστάσεις και αναβαθμίσεις στα σπίτια.
Όχι αυτές όμως!
Διαβάστε 10 low tech και... low cost τρόπους για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα
1. Βάλτε ένα φύλλο αλουμινίου πίσω από το καλοριφέρ. Ειδικά αν αυτό ακουμπά σε εξωτερικό τοίχο του σπιτιού. Το αλουμίνιο αντανακλά τα θερμικά κύματα και τα ξαναστέλνει μέσα στο σπίτι. Κατάλληλο για αυτό είναι και το κοινό αλουμινόχαρτο.
2. Βαρειές κουρτίνες. Έτσι δεν θα έχετε απώλειες θερμοκρασίας από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού. Αν δεν θέλετε να αλλάξετε κουρτίνες, μια καλαίσθητη κουρτίνα μπάνιου, πίσω από τις κανονικές σας κουρτίνες, είναι καλή λύση.
3. Αφήστε να μπει το φως το πρωί. Κρατήστε κλειστές τις κουρτίνες σας το βράδυ αλλά ανοικτές το πρωί προκειμένου να μπει άφθονο ηλιακό φως. Κλείστε τις αμέσως μόλις πέσει το σκοτάδι.
4. Φιλμ στα τζάμια. Δεν χρειάζεται να επενδύσετε σε ακριβές μεμβράνες. Υπάρχουν στο εμπόριο μεμβράνες που μπορείτε να εφαρμόσετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας το πιστολάκι των μαλλιών για να τις κολλήσετε στα τζάμια.
5. Μην αφήνετε τη ζέστη να φύγει από την καμινάδα. Αν το τζάκι σας δεν είναι παρά μόνον διακοσμητικό, κλείστε την καμινάδα του με ένα ειδικό μπαλόνι (δεν κοστίζει περισσότερο από 20 ευρώ) προκειμένου να μη φεύγει η ζέστη από μέσα.
6. Καθαρίστε τα καλοριφέρ σας και μην τους βάζετε μπροστά ογκώδη έπιπλα, απορροφούν τη θερμότητα.
7. Βάλτε ένα ράφι πάνω από το καλοριφέρ. Ειδικά αν ζείτε σε ψηλοτάβανο σπίτι δεν αφήνει το θερμό αέρα να διαφύγει ψηλά.
8. Κλείστε τα άδεια δωμάτια. Κρατήστε τις πόρτες κλειστές για να μην μετακινείται ο κρύος αέρας τους μέσα στο σπίτι.
9. Καλύψτε τα πατώματα. Στα πατώματα οφείλεται το 10% των απωλειών θερμότητας σε ένα μέσο σπίτι. Προτιμήστε παχιά χαλιά ή μοκέτες.
10. Ρυθμίστε τους χρονοδιακόπτη. Προτιμήστε να ρυθμίσετε τη θέρμανση σε σχετικά χαμηλούς βαθμούς αλλά για περισσότερες ώρες. Ωστόσο μην το αφήνετε όλη την ημέρα ανοικτό. Επίσης μην επιχειρείτε να αυξήσετε τους βαθμούς για να ζεστάνετε το σπίτι γρήγορα. Η κατανάλωση σε τέτοιες χρήσεις είναι τεράστια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου