Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014

ΦΙΛΤΡΟ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΑΠΟ ΣΟΜΠΕΣ

Η αρχη λειτουργιας του ειναι να προσαρμοσουμε ενα ανεμιστηρακι στο μπουρι της σομπας και να ρουφα το καπνο αλλα με καποιο τροπο να περνα πρωτα μεσα απο νερο ωστε να κατακρατα την καπνα και αλλα στοιχεια.
 
Ήμουν μάρτυρας πριν 10 μήνες, όπου μεγάλος Ιταλός εργοστασιάρχης σομπών, κοιτούσε με περιέργεια το Ιταλικό αυτό φίλτρο μιάς και φάνηκε να μην γνωρίζει την υπαρξή του. Καθόσον στην Ιταλία οι νόμοι για καμινάδα είναι αυστηροι και ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ και έτσι η μητερα της πελλετόσομπας Ιταλία δεν ανέπτυξε όσο πρέπει τα φίλτρα. Το φίλτρο αυτό λειτουργεί με υδρονέφωση και αντλία, αλλά είναι λίγο ακριβό. Και σε Ιταλικό φόρουμ δεν είχα διαβάσει πολλά θετικά (πολλοί το κατηγορουσαν, μερικοί το εκθείαζαν..)

Φωτογραφία του χρήστη Praktoras Kostas.
 
  Άλλο Ιταλικό φίλτρο είναι τούτο (απλό-λιτό)

Ο καπνός οδηγείται προς τα κάτω, χτυπάει στο νερό και μένουν εκεί τα σωματίδια.
Φτηνή λύση, αλλά δεν κάνει κατακράτηση πάνω απο 90% των σωματιδίων και η κάθετη διαδρομή ΔΕΝ ΞΕΡΩ πόσο επηρεάζει τον ελκυσμό.
 
  θα σας δώσω μερικές πληροφορίες για το τρόπο λειτουργίας.

Το φίλτρο λοιπόν , έχει διαστάσεις
Πλάτος 50,5 εκ.
Υψος 92,5 εκ.
Υψος μαζί με τα πόδια 117,5 εκατοστά
Βάθος 15,5 εκ.

Το νερό που παίρνει εσωτερικά είναι περίπου 44 λίτρα και το μοτεράκι που ανακυκλώνει το νερό έχει παροχή περίπου 2 κυβικά την ώρα. Το μοτεράκι είναι 24βολτο, ο λόγος προφανής καθαρά θέμα ασφάλειας. Το τροφοδοτικό είναι 24V / 4A και όπως θα είδατε υπάρχει και φλοτεράκι για την αυτόματη πλήρωση του φίλτρου. Ναι καλό είναι να συνδεθεί με παροχή νερού για να μη μείνει η αντλια χωρίς νερό. Καταλαβαίνετε ότι στην περίπτωση αυτή η αντλία καίγεται, γι αυτό και προτείνουμε τη σύνδεση με παροχή νερού. Πολύ χοντρικά καταναλώνει ένα με ενάμιση λίτρο την ημέρα, γιαυτό και σκεφτήκαμε την παροχή νερού , μην τυχόν και κάποιος ξεχάσει να το γεμίσει.
Το φίλτρο που είδατε να μπαίνει απο πάνω δεν χρειάζεται καθάρισμα , ουσιαστικά πλένεται συνέχεια . Τα κατάλοιπα βγαίνουν απο τη μεγάλη βάνα στο κάτω μέρος του φίλτρου , ουσιαστικά απο εκεί αλλαζουμε το νερό της κατασκευής όταν χρειαστεί . Το ρεύμα είναι υποχρεωτικό υπάρχει τροφοδοτικό απο 220βόλτ σε 24. Η εισαγωγή του είναι Φ120 και θα πωλείται σκέτο ή κομπλέ όπως το είδατε με συστολικό ταυ Φ80-Φ120 , τάπα καθαρισμού και τις αντίστοιχεσ γωνίες κτλ. Οσον αφορά τώρα τον τρόπο λειτουργίας , απο την εισαγωγή που βλέπετε και στα βίντεο , μπαίνουν τα καυσαέρια όπου εκεί ο μόνος τρόπος για να περάσουν είναι μέσω του φίλτρου (απο χοντρό πλέγμα αλουμίνιου )

το οποίο όμως "πλένεται" συνέχεια μέσω της αντλίας που ανακυκλώνει το νερό . Ετσι λοιπόν "πλένουμε" τα καυσαέρια , και γίνεται κατακράτηση των σωματιδίων.

Στο κάτω μέρος του φίλτρου βλέπετε μια σωλήνα Φ50 , αυτή η σωληνα περνάει μέσα απο το νερό το οποίο ζεσταίνεται και ταυτόχρονα ζεσταίνει και τη σωλήνα Φ50. Ετσι επιτυγχάνουμε θερμότερο αέρα στην εισαγωγή με αποτέλεσμα καλυτερη απόδοση της σόμπας. Πιστέψτε με δουλέυει και μάλιστα πολύ καλα! Ενδεικτικά αναφέρω όταν έγινε η μεγάλη δοκιμή με θερμοκρασία εξωτερικη περίπου 20 βαθμούς , ο αέρας εισαγωγής έφτανε περίπου τους 30! και το νερό τους 55-60. Σαφέστατα το χειμώνα οι θερμοκρασίες θα είναι μικρότερες , θα υπάρχει όμως διαφορά.
Αυτό όμως μας γυρνάει ξανά στο θέμα της τοποθέτησης του σωλήνα εισαγωγής για το οποίο θα μου επιτρέψετε να ΕΠΙΜΕΙΝΩ στο να τοποθετηθει εξωτερικά , εξω απο το δωμάτιο. Είναι θέμα ασφάλειας και αν και κάθε γνώμη είναι σεβαστή , θα μου επιτρέψετε να είμαι απόλυτος . Αυτό δεν σημαίνει ότι το φίλτρο δεν δουλεύει αν έχετε την εισαγωγή μέσα στο δωμάτιο που είναι η σόμπα. Μην το ρισκάρετε όμως.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου