Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Εκτροφή σκουληκιών για τροφή πουλερικών και λίπασμα


Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν κάνετε κομποστοποίηση, ο κάδος γεμίζει σκουλήκια, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Καθώς οι τροφές που πετάτε στο κάδο, αποσυντίθεται, γίνονται τροφή για τα σκουλήκια τα οποία με την σειρά τους παράγουν λίπασμα :mrgreen: και έτσι κάπως περιληπτικά γίνεται η κομποστοποίηση.
Άρα η αποσύνθεση τροφίμων, προκαλεί/δημιουργεί σκουλήκια και όχι μόνο όπως θα δούμε παρακάτω. Στο κάδο κομποστοποίησης όμως,όπως ξέρουμε, δεν πρέπει να πετάμε ότι κι ότι. Υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο), ζυμαρικά, λαδερά φαγητά, όλα αυτά είναι ακατάλληλα για τον κάδο κομποστοποίησης. Μπορούμε όμως να τα χρησιμοποιήσουμε για άλλο σκοπό, ώστε και πάλι να μην πάνε άχρηστα. Θα εκτρέφουμε με αυτά, σκουλήκια.
Ο κύριος στο βίντεο μας εξηγεί πως θα φτιάξουμε μια απλή φάρμα σκουληκιών με τρία δοχεία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι δοχείο θέλουμε και βασικά χρειαζόμαστε μόνο δύο δοχεία. Στο ένα θα συγκεντρώνουμε τα σκουλήκια και τα υγρά/ούρα σκουληκιών και στο άλλο θα πετάμε τα αποφάγια για να ταΐζουμε τα σκουλήκια. Απλά πράγματα. Στο δοχείο που θα είναι η ταΐστρα μας, κάνουμε μερικές τρύπες στον πάτο (μικρές) και ρίχνουμε είτε λίγο χώμα, είτε λίγα φύλλα με μικρά κλαδάκια/χορτάρια. Κάνουμε και μερικές τρύπες ή σχισμές στο πλάι , ψηλά στο δοχείο, ώστε να μπορούν να περάσουν μύγες, οι οποίες θα αφήσουν τα αυγά τους και θα γεννηθούν τα σκουλήκια. Από κει και πέρα ρίχνουμε τα αποφάγια. Προσέχουμε να μην ρίχνουμε λάδια (από τα φαγητά) όσο πιο στεγνά γίνεται. Αποφεύγουμε τα κρεμμύδια και όξινα φρούτα/εσπεριδοειδή (λεμόνι, κίτρο, πορτοκάλι) καθώς αυτά δεν αρέσουν στα σκουλήκια.
Σε λίγες μέρες, το κάτω δοχείο θα έχει γεμίσει σκουλήκια και λίγα υγρά. Τα σκουλήκια, καθώς ενηλικιώνονται, ψάχνουν να βρουν έδαφος για το επόμενο στάδιο επώασης και έτσι πέφτουν στο κάτω δοχείο. Τα υγρά που μαζεύονται, εφόσον δεν έχουμε ρίξει ρευστά αποφάγια με λάδια, είναι στην ουσία, ούρα των σκουληκιών, το οποίο είναι ένα πολύ καλό λίπασμα.
Το υγρό αυτό, δεν το ρίχνουμε στα φυτά μας κατευθείαν, αλλά το αραιώνουμε από 1 προς 10 έως και 1 προς 20. Ένα μέρος υγρού και 20 μέρη νερού, δηλαδή. Τα σκουλήκια, μπορούμε να τα δώσουμε στις κότες μας, οι οποίες θα τα εξαφανίσουν εν ριπή οφθαλμού, καθώς για αυτές είναι ένα από τα καλύτερα γεύματα. Οπότε παράγουμε λίπασμα και τροφή για τα πουλερικά μας, μια κίνηση, ανέξοδα.
Στο παρακάτω βίντεο, θα δείτε μια πιο πρόχειρη κατασκευή, απ’ ευθείας στο κοτέτσι, όπου βασικό σκοπό έχει την εκτροφή σκουληκιών για τις κότες και όχι την παραγωγή λιπάσματος.
Η όλη διαδικασία, είναι κάπως βρωμερή με περίεργες οσμές, οπότε κάντε το μόνο στην περίπτωση που έχετε το χώρο και την άνεση. Αν σας προβληματίζει το θέμα με τις μύγες, ότι στην ουσία τις εκτρέφεται και αυτές, κάνετε λάθος. Οι μύγες θα αφήσουν τα αυγά τους στο κάδο και τα σκουληκάκια που θα βγουν θα γίνουν απ’ ευθείας τροφή, οπότε στην ουσία, ελαττώνετε τον πληθυσμό της μύγας.
Αν κάνετε έρευνα στο youtube θα βρείτε και άλλες κατασκευές για την εκτροφή σκουληκιών. Ψάξτε με τα κριτήρια maggots, chicken, feed.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου