Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014

Ραδιόφωνο που λειτουργεί χωρίς ενέργεια (οποιασδήποτε μορφής)!!!VIDEOΣουρεαλιστική κατασκευή ραδιοφωνικού δέκτη που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (ή μπαταρίες). To “υπόλειμμα” της κατσαρόλας παίζει τον ρόλο του μεταβλητού πυκνωτή – μεταβάλλοντας την χωρητικότητα του πυκνωτή το ραδιόφωνο συντονίζεται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Ραδιόφωνο που λειτουργεί χωρίς ενέργεια (οποιασδήποτε μορφής)!!!VIDEO  

Σουρεαλιστική κατασκευή ραδιοφωνικού δέκτη που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (ή μπαταρίες). To “υπόλειμμα” της κατσαρόλας παίζει τον ρόλο του μεταβλητού πυκνωτή – μεταβάλλοντας την χωρητικότητα του πυκνωτή το ραδιόφωνο συντονίζεται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Εκείνο που προκαλεί έκπληξη στον περισσότερο κόσμο - παρότι έχει μια ιστορία σχεδόν 100 ετών - είναι ότι μπορεί ο καθένας να κατασκευάσει ραδιόφωνο που να λειτουργεί χωρίς μπαταρίες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να του “παρέχουμε” οποιασδήποτε μορφής ενέργεια! Ποια είναι τα ελάχιστα υλικά που χρειαζόμαστε για να κατασκευάσουμε ένα τέτοιο ραδιόφωνο;1. Μία δίοδο γερμανίου – πολύ καλή είναι η 1Ν34Α …. Δίοδος Η δίοδος επιτρέπει τη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος μόνο προς την μια κατεύθυνση [παλιότερα χρησιμοποιούσαν γαληνίτη και πολύ πιο παλιά ξυραφάκι (ξυρίσματος!) με μολύβι (που γράφουμε !)
  Ο γαληνίτης (galena) είναι ορυκτό και το κυριότερο μετάλλευμα του μολύβδου. Έχει χημικό τύπο PbS (θειούχος μόλυβδος)
Φωτογραφία του χρήστη Praktoras Kostas.
 2. Χάλκινο σύρμα για την κατασκευή ενός πηνίου 3. Ακουστικά από χαλαζία. Ο χαλαζίας είναι ένα πιεζοηλεκτρικό υλικό. Όταν εφαρμοστεί σ΄αυτό ηλεκτρική τάση, ταλαντώνεται και παράγει ηχητικά κύματα (ισχύει και το αντίστροφο: παράγει ηλεκτρική τάση όταν δέχεται κάποια μηχανική πίεση ή δόνηση)
Το πιο απλό κύκλωμα που μπορεί να κατασκευάσει κανείς είναι το παρακάτω Για κεραία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καλώδιο αρκετών μέτρων ή αν δεν έχουμε να χρησιμοποιήσουμε την κεραία της τηλεόρασης. Ως γείωση αρκεί πολλές φορές το σώμα μας.
Φωτογραφία του χρήστη Praktoras Kostas.
Φωτογραφία του χρήστη Praktoras Kostas. 
Το ραδιόφωνο αυτό δεν χρειάζεται να του δίνουμε ενέργεια. Χρησιμοποιεί την ενέργεια που μεταφέρει το ίδιο το ραδιοφωνικό κύμα που συλλαμβάνει η κεραία του! Εννοείται ότι πρόκειται για ραδιόφωνο ΑΜ. Στα βόρεια της Αθήνας αν το πηνίο έχει αρκετές σπείρες και χρησιμοποιηθεί η κεραία της τηλεόρασης, συντονίζεται εύκολα με το δεύτερο πρόγραμμα που εκπέμπει στα ΑΜ. Ραδιόφωνο στο οποίο το σύρμα του πηνίου είναι τυλιγμένο σε έναν φελλό (!) που λειτούργησε χωρίς γείωση, χρησιμοποιώντας την κεραία της τηλεόρασης  
  
Για να συντονιστούμε σε διαφορετικούς σταθμούς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεταβλητό πυκνωτή ή να χρησιμοποιούμε μέρος των σπειρών του πηνίου. Όμως οι σταθμοί που εκπέμπουν σήμερα στα ΑΜ δεν είναι πολλοί… Τέτοια ραδιόφωνα (με τον γαληνίτη να παίζει το ρόλο της διόδου) χρησιμοποιούνταν προπολεμικά και τα κατασκεύαζαν και στην Ελλάδα μέχρι το 1950.
Φωτογραφία του χρήστη Praktoras Kostas.
 Δείτε στη συνέχεια διάφορες παραλλαγές τέτοιου τύπου κυκλωμάτων και ραδιοφώνων που λειτουργούν χωρίς ενέργεια οποιασδήποτε μορφής.
Φωτογραφία του χρήστη Praktoras Kostas.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου