Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

Καλλιέργεια πατάτας σε παλέτα



Watch Καλλιέργεια πατάτας σε παλέτα in Educational & How-To | View More Free Videos Online at Veoh.com Η κοπριά από κουνέλια είναι πολύ πιο δυνατή από αυτή του αλόγου, για αυτό θέλει λίγη και φυσικά χωνεμένη. Αν μπορούμε καλό θα ήταν να την πατήσουμε ( αφού βάλουμε λίγη κάθε φορά σε ένα σακί για να την κάνουμε σχεδόν σκόνη με το πέλμα μας) είναι ακόμα καλύτερα για να πάει παντού. Θέλουμε αφράτο χώμα που θα επιτρέπει στον βολβό να μεγαλώνει πολύ εύκολα. Μην μπούμε όμως στην διαδικασία να παράγουμε περισσότερη και καλύτερη πατάτα από την πρώτη φορά. Ας δοκιμάσουμε και ας αρκεστούμε στην πατάτα που κάναμε εμείς.......... για εμάς. Άλλωστε τα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ και τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ όπως είδαμε οδηγούν σε αδιέξοδα. Νομίζουμε οτι η ποιότητα είναι το ζητούμενο και αυτάρκεια ! Αυτό θα το πάρουμε από έναν βολβό ανεξαρτήτου μεγέθους και θα τον απολαύσουμε όσο τίποτε άλλο γιατί τον κάναμε εμείς. Για να πούμε με βεβαιότητα πόση απόδοση θα έχουμε από ένα σπόρο-βολβό θα πρέπει να έχουμε κάποιες παραμέτρους της παραγωγής απόλυτα σταθερές, όπως καιρικές συνθήκες, υγρασία, ποιότητα σπόρου, εμπειρία καλλιεργητή, ποιότητα χώματος, περιβάλλον φύτευσης, ηλιοφάνεια, ασθένειες κ.λ.π Ο κανόνας - για να το περιγράψω απλά - είναι 1 κιλό σπόρος πατάτα προς 10 με 14 κιλά πατάτα έτοιμη. Εμείς θέλουμε να κάνουμε την δική μας πατάτα χωρίς μεγάλο κόπο και χωρίς φάρμακα πάνω από όλα. Όσες και αν είναι θα είναι καλές!!! Μόλις φάμε από αυτές (εφόσον ωριμάσουν έξω από το χώμα και σε σκοτεινό χώρο χωρίς υγρασία) θα διαπιστώσουμε οτι είναι νοστιμότατη πάνω από όλα γιατί την κάναμε εμείς, δεν κρατάει λάδι από το τηγάνι και πάνω από όλα αν κάνουμε καλό προγραμματισμό μπορούμε να τις έχουμε με κυλιόμενη παραγωγή πάντα φρέσκες για όλο τα χρόνο. Το ελαιόλαδο καλό είναι μετά το τηγάνισμα (όλα τα τηγανόλαδα) να μην το πετάμε αλλά να τα μαζεύουμε σε ένα δοχείο 10-12 λίτρων γιατί σύντομα θα παρουσιάσουμε τον τρόπο που θα τα αξιοποιήσουμε να παράγουμε το δικό μας σαπούνι. Για τις ανάγκες των φυτών και των δένδρων μας θα ρωτάμε τα ίδια τα φυτά και τα δένδρα. Πως θα γίνει αυτό; Κοιτάζουμε τα φύλα της πατάτας να είναι ζωηρά και πράσινα. Βάζουμε το χέρι μας και πιάνουμε το χώμα να δούμε την υγρασία του. (Σκάβουμε με τα χέρια μας περίπου 10-15 εκατοστά) Δεν ποτίζουμε πάνω στα φύλα αλλά γύρω από το φυτό με το ποτιστήρι που έχει στόμιο σαν του ντους. Στις 80-90 ημέρες σταματάμε το πότισμα και περιμένουμε να μαραθούν τα φυτά εντελώς. Η πατάτα δεν θα πάθει τίποτε απολύτως. Αφού την βγάλουμε από τις παλέτες απλώνουμε εφημερίδες ή χαρτόνι σε ένα δροσερό υπόγειο χωρίς φως ! Τις απλώνουμε να μην είναι στοιβαγμένες. Τεστ ωρίμανσης: Πιάνουμε 5-6 πατάτες από διάφορα σημεία που τις έχουμε απλώσει με την παλάμη μας. Τρίβουμε τον αντίχειρα σαν να θέλουμε να φύγει η φλοίδα. Αν φύγει δεν έχει ωριμάσει, αν δεν φεύγει και έχει κάποιο πάχος τότε είναι ώριμη. Καλό είναι να δοκιμάσουμε με αυτό το τεστ μια πατάτα από τον μανάβη μας και να το επαναλάβουμε αυτό στις φρέσκες πατάτες που θα βγάλουμε από την παλέτα. Έτσι θα δούμε την διαφορά. Αυτές είναι εμπειρικές τεχνικές ΣΧΟΛΙΑ ******* Δεν βάζουμε σειρές κάθετα (μία πάνω στην άλλη) παρά μόνο οριζόντια. Όταν βγεί το φυτό περίπου 20 εκατοστά πάνω από το χώμα τα άχυρα και την κοπριά εμείς προσθέτουμε με προσοχή για να μην σπάσουν, 10 εκατοστά υλικό. Συνεχίζουμε έτσι σκεπάζοντας μέχρι 40-50 εκατοστά συνολικά. Το φυτό μπορεί να συνεχίσει λίγο ακόμα να ανεβαίνει αλλά εμάς μας ενδιαφέρει να κάνει πατάτες όσο έχουμε σκεπάσει. Αν συνεχίσει να ανεβαίνει σπάμε το κεντρικό κλωνάρι. Αυτό το κάνουμε στην γη όταν καλλλιεργούμε για να δώσουμε περισσότερη δύναμη στο φυτό να κάνει πατάτες παρά να κάνει φύλα. Νομίζω οτι θα δουλέψει και εδώ. Αν θέλουμε μπορούμε να δοκιμάσουμε στα μισά φυτά. Για να μην σταθούμε στην πατάτα και μόνο, με τον ίδιο τρόπο κατασκευής παρτεριού (παλέτα ) μπορούμε να κάνουμε όλα τα λαχανικά που έχουν βολβό. Πατζάρι,ραπανάκι, καρότο κ.λ.π Αν κάνουμε παρτέρια για λαχανικά με αυτό το τρόπο μια καλή πρόταση είναι και η φράουλα. Σκεπάζουμε όλη την επιφάνεια χώματος της παλέτας με πλαστικό που θα ακουμπάει στο χώμα. Κάνουμε τρύπες διαμέτρου 2 εκατοστών ανά 10 εκατοστά και φυτεύουμε τις φράουλες. Τα παιδιά του Φ.Ο.Α Αριστοτέλη έχουν σκοπό να δείξουν τέτοια κόλπα όπως μου έγραψαν. Είναι ωραίο να υπάρχουν επιλογές ειδικά όταν αυτές είναι εύστοχες απαντήσεις στην δικαιολογία: δεν έχω χώρο δικό μου, δεν έχω πολύ χώρο,μένω με ενοίκιο κ.λ.π ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΙΔΕΑ: Εμείς φτιάξαμε παρτέρια με τούβλα χωρίς συνδετικό υλικό μεταξύ τους, αρκεί να συγκρατείται το χώμα και το νερό, σε ύψος 3 τούβλων (οριζόντια τοποθέτηση). Το χώμα από κάτω ήταν φρεζαρισμένο καλά και είχαμε ήδη προσθέσει δικό μας κομπόστο. Πάνω στο αφράτο χώμα φυτέψαμε τον πατατόσπορο. Σκεπάσαμε με αφράτο φυτόχωμα. Όταν τα φυτά έφθασαν τα 15 εκατοστά σε ύψος, τα σκεπάσαμε και πάλι με φυτόχωμα. Τώρα οι πατατιές μας είναι εύρωστες και έχουν ύψος γύρω στα 30 εκατοστά πάνω από την κατασκευή με τα τούβλα, ενώ το θαμένο τμήμα τους είναι γύρω στα 40 εκατοστά περίπου. Στο τέλος του καλοκαιριού θα αφαιρέσουμε τα τούβλα και θα δουμε τα αποτελέσματα - τι πατάτα θα πάρουμε. Βρήκα εξαιρετική την ιδέα με το άχυρο και θα προσθέσω κι εγώ στην επόμενη σπορά. Ίσως να μπορώ και τώρα να προσθέσω λίγο άχυρο στο υπάρχον παρτέρι, με προσοχή, και να το ανακατέψω με το φυτόχωμα. *********** Και τα δικά μας αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Δεν το βάλαμε όμως κάτω και ξαναφυτέψαμε για φθινοπωρινή σοδειά. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. ********* EYXARISTOYΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΒΡΟΧΗ? Η ΘΕΛΕΙ ΣΚΕΠΑΣΜΑ ΟΤΑΝ ΒΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ? ********* παιδια εγω βαζω πατατες χρονια σπιτι μια χρονια πηρα μονο σαπιεσ ριζες απο καπια φυτα ενω τα αλλα ηταν γεματα(τα φυτευω στο χωμα)ποια η διαφορα τους?οι πατατες που δεν μου δωσανε παραγωγη ηταν σε σχετικα σκιερο μερος .......θελουν καλο και αμεσο φως.. aristotelis-foa.blogspot.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου