Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

Fireless Cooker Μαγειρεμα με λιγοτερη ενεργεια


Fireless Cooker, μια μαγειρική συσκευή από το παρελθόν(ίσως και για το μέλλον)!

Τον fireless cooker τον εντόπισα σε ένα παλιό βιβλίο του 1920. Μου αρέσει να ψαχουλεύω παλιά βιβλία μέσα από τα οποία βρίσκεις πολλές φορές πρακτικές λύσεις για διάφορα
προβλήματα.
Ίσως να θεωρείται παλιομοδίτικο και άχρηστο σε μια εποχή που κοντεύουμε να χρησιμοποιούμε ηλεκτρισμό ακόμα και για να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας αλλά κάτι μου λέει πως λύσεις σαν αυτές θα ξαναγίνουν επίκαιρες για διάφορα άτομα που αναζητούν οικολογικές λύσεις διαβίωσης.
Βασικά η λογική του είναι κάπως έτσι: Ξεκινάμε το μαγείρεμα σε μια κανονική εστία για 2-10 λεπτά ώστε να πάρει την απαιτούμενη θερμοκρασία και στη συνέχεια μεταφέρουμε την κατσαρόλα μας στο Fireless Cooker όπου το φαγητό αργομαγειρεύεται μια και διατηρεί
τη θερμοκρασία που απέκτησε. Νομίζω πως οι λάτρεις του “slow food” θα το αγαπήσουν ιδιαιτέρως.
fireless cooker 500x415 Fireless Cooker, μια μαγειρική συσκευή από το παρελθόν
Βιβλίο: Manual of Home-Making, έτος εκδοσης:1920
Στην εικόνα βλέπουμε ένα διάγραμμα κατασκευής για τον Fireless Cooker που υπάρχει στο βιβλίο που διάβαζα. Παρ’ολο που εκείνη την εποχή υπήρχαν έτοιμοι fireless cookers στο εμπόριο σύμφωνα πάντοτε με το βιβλίο η κατασκευή δεν είναι δύσκολη και μπορεί να φτιαχτεί από οποιονδήποτε ασχολείτε λίγο με μαστορέματα.
Για το εξωτερικό κουτί (Α) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό ξύλο ή γαλβανισμένο σίδερο . Γενικά ότι κι αν χρησιμοποιήσετε το καπάκι θα πρέπει να εφαρμόζει καλά. Στο εσωτερικό του κουτιού στρώστε χοντρό χαρτί περιτυλίγματος
Το Β είναι κάτι σαν μαξιλαράκι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ύφασμα, τζήν ύφασμα ή βαμβακερό ύφασμα που θα γεμίσετε με τα υλικά που γράφουμε στο Ε και θα έχει πάχος τουλάχιστον 7,5 εκατοστά
Για το C μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν μεταλλικό κουβά ή έναν γαλβανισμένο κουβά (κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορα μεγέθη ακόμα και ήμερα). Μεταξύ του κουβά και του κουτιού θα πρέπει να υπάρχει μια απόσταση τουλάχιστον 7,5 εκατοστών γύρω γύρω, πάνω και κάτω. Ο κουβάς αυτός θα πρέπει να κλείνει καλά και με κάποιο καπάκι ενώ μέσα θα πρέπει να τον επενδύσετε με χοντρό χαρτί .
Επίσης θα χρειαστείτε κατι σαν κολάρο που θα καλύψει το πάνω μέρος του κενού που σχηματίζεται αμεταξύ του κουτιού και του κουβά το οποιο μπορεί να είναι τσίγκινο ή ενα χοντρό χαρτόνι. Προτιμότερος είναι ο τσίγκος.
Το Ε μπορείτε να το γεμίσετε με διάφορα υλικά όπως φελό, πριονίδι, υλικό μόνωσης, άχυρο, σανό, μαλλί, βαμβάκι. Λέει επίσης οτι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άσβεστο ασβέστη αλλά θα πρότεινα να επιλέξετε ένα από τα υπόλοιπα υλικά.
Το εσωτερικό του fireless cooker θα πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε χρήση και να παραμένει ανοιχτό αρκετές ώρες μετά από κάθε χρήση και μισάνοιχτο οταν δεν χρησιμοποιείται.
Ο Fireless Cooker όμως δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν. Με μια γρήγορη αναζήτηση βλέπω πως το χρησιμοποιούν οι γυναίκες στην Κένυα και στο Malawi αλλά και αν το σκεφτώ περισσότερο έχει αρκετά μεγάλη ομοιότητα στην κατασκευή του με τους ηλιακούς φούρνους.

Για όποιον θέλει να διαβάσει περισσότερα για τον Fireless Cooker υπάρχουν μερικά παλιά βιβλία στα αγγλικά εδώ που περιέχουν και συνταγές αλλά θα βρείτε και αρκετές πληροφορίες στο διαδίκτυο αν ψάξετε σχετικά."
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου